Apicultura - metoda Housel




Aranjamentul natural al fagurilor dupa metoda Housel



Unul dintre colegii noștri din SUA, majoritatea aflandu-se acolo, și-a făcut o misiune proprie din a observa modul în care roiurile de albine sălbatice isi construiesc fagurii lor. Numele lui este Housel și a aflat ca aceste albine isi construiesc fagurii într-o anumită ordine.  



Astfel, el a observat ca albinele construiesc un fagure central, unde aceste Y-uri sunt rasturnate in ambele parti, iar la fagurii urmatori Y-urile sunt orientate mereu catre exterior- la stanga si la dreapta fata de fagurele central.
Daca veti lua un fagure si va veti uita la partea de jos a unei celule,(tinandu-l orientat catre sursa de lumina), veti observa un “Y”.  Daca rasturnati fagurele, veti observa un Y rasturnat.
Am facut si noi acelasi lucru, dar a trebuit sa renuntam la fagurele central. Astfel, intr-o cutie cu 5 rame, vor fi mereu 5 faguri in care Y-urile vor fi orientate intr-un sens, si 5 faguri in care Y-urile vor fi orientate in celalalt sens.
Si astfel, albinele sunt multumite.
Marcam partea de sus a ramei cu un punct colorat spre partea catre care se gaseste Y-ul si asezam fagurii dupa cum urmeaza:





Ce implicatii au aceste actiuni pentru albine? 


Enorme si evidente. Din momentul in care am pus in practica aceasta asezare, albinele mele nu mai inteapa, iar procentul de roire s-a diminuat dramatic.

Multi lucreaza cu albine Bukfast, care nu vor mai intepa, desi ele asa au fost educate. Niciodata nu mi-am ales albinele in functie de cumintenia lor, ba din contra, mereu am sustinut ca si ele trebuie sa se apere cumva.

Eu pot lucra aproape mereu fara echipament de protectie, iar daca o colonie devine agresiva, acest lucru insamna ca respectiva colonie are probleme de sanatate.

Aici se poate vedea cat de blande devin albinele dupa aranjarea corecta a fagurilor.









Acum, cateva aspect legate de roire

Obisnuiam sa cred, asa cum este general cunoscut, ca roirea este modul natural de inmultire a albinelor. Acum cativa ani, chiar am construit un Apidictor, o masinarie care imi arata daca si cand are loc roirea in functie de schimbarea  zumzetului din stup.

Dar de cand am coloniile aranjate dupa modelul lui Housel, albinele nu mai roiesc.
Se pare ca le place acasa.
Ma intorc de fiecare data la comparatia ca daca patul tau ar fi atarnat de tavan, tu n-ai pleca de acasa?

Acum , daca  albinele observa ca vechea matca nu mai da randament, fac botci si in scurt timp au o noua matca.

Bineinteles ca trebuie luat in calcul riscul de roire pentru fiecare colonie, daca nu lasam destul spatiu pentru ca regina sa poata depune numarul necesar de oua. 

Prin urmare, noi lucram cu un cuib pentru puiet fara bariere, nelimitat , dar despre acest subiect ceva mai tarziu.

Pana acum, procentul de roire era de aproximativ 40%, iar acum este de numai 5%. Iar acest lucru se datoreaza numai aranjamentului adecvat din stupi.


O mica oservatie:


Daca observati micile creaturi de pe spatele albinelor din pozele postate, sa stiti ca acestea nu sunt Varroa, ci, in majoritatea cazurilor sunt paduchi de albine. Acest lucru a dat deja nastere unor discutii aprinse pe forumuri. Paduchii de albine sunt aproape exterminati datorita utilizarii intensive a produselor chimice in stupi  de-a lungul unei perioade indelungate. Toata ceara este puternic impregnata  cu substante chimice, asa ca paduchii nu pot supravietui. 


Substantele chimice nu au fost niciodata folosite in stupii nostri, si am gasit peste 50 de gandacei de acest fel pe o regina slaba. Nu stiu exact care este rolul lor in colonie, dar cu siguranta au si ei unul. Aceasta este o problema destul de serioasa. In mod normal, o micro fauna locuieste in stup, animale mici si chiar microscopice, toate avand rolul lor, dar noi le-am distrus pe toate. In consecinta, albinele sunt mult mai stresate.

Acesta este unul dintre stupii mei de inmultire, am obtinut din el 5 familii si a produs si ceva miere anul acesta- paduchii se pot observa destul de usor, iar aceasta este una dintre cele mai bune colonii ale mele.

 “Aranjamentul Housel” – Care este importanta pe care eu i-o vad pentru apicultura


Apicultor commercial,Tucson, Arizona 21-22 Sep. 02

Cu doar cateva  saptamani inainte de aceasta intalnire, intr-o discutie cu Michael Housel, din Orlando, Florida, am primit o informatie referitoare la pozitionarea corecta a fagurilor construiti de albinele salbatice pe care le-a observat el in zona sa, faguri care atarna de crengile copacilor.
Intrigata, si recunoscand in acelasi timp valoarea informatiei primite referitoare la asezarea corespunzatoare a fagurilor,  impreuna cu sotul meu, am inceput imediat implementarea acestei informatii in programul nostru, prin rearanjarea a aproape 35.000 de rame din coloniile noastre in conformitate cu indicatiile primite.




Deci, ce reprezinta aceasta aranjare adecvata a fagurilor salbatici despre care mi-a povestit Michael House ?

Aceasta se refera la intelegerea contructiei in forma de Y a piramidelor  construite la baza fagurilor salbatici,  si la construirea fagurilor de ceara de la baza celulelor IMPRIMATE/AMPRENTATE, pe care apicultorii le pun in coloniile lor pentru a ajuta albinele domesticite sa  reproduca fagurii salbatici.
Fagurii utilizati de apicultori sunt de baza in gestionarea acestui domeniu. Ei sunt utilizati in stimularea albinelor domesticite sa construiasca faguri atat pentru reproducere cat si pentru productia de miere, folosind ceara secretata de glandele care se gasesc pe corpurile albinelor lucratoare. Acest procedeu a fost copiat initial de la fagurii salbatici prin anii 1800.

Formatiunea Y s-a aflat acolo inca de la inceputul construirii fagurilor de ceara. Intelegerea si aranjamentul adecvat pe care Housel l-a recunoscut si pe care noi rearanjand ramele din coloniile noastre l-am copiat, reprezinta ceea ce imi doresc ca cei care ne urmaresc sa inteleaga si sa puna in aplicare in actiunile lor de crestere a albinelor.

Daca reproduci ceva pentru a te folosi de acel lucru, acesta fiind si scopul fagurilor noastri, si apoi nu mai respectati proiectul original dezvoltat si aranjat de catre albine, cum mai pot apicultorii sa invinovatesca albinele pentru problemele din stupii lor? Pentru ca, in definitiv, alinierea si pozitionarea fagurilor construiti, contrar felului lor natural si original de a fi, reprezinta cauza unui mare numar de probleme cu care se confrunta albinele in incercarea lor de a proiecta si construi fagurii.

Cum pot oamenii de stiinta sa faca cercetare, pornind de la o pozitionare gresita a fagurilor, in antiteza cu pozitionarea acestora in salbaticie? Mai este stiinta daca cercetarile ei pornesc de la observarea unei lumi artificiale si care este orientata numai spre extindere, cu faguri asezati gresit, fara a tine deloc seama de conditiile din natura? Cum poti sti daca cercetarea pe care o faci este corecta sau gresita daca fagurii din coloniile care urmeaza a fi studiate nu respecta aranjamentul celor din salbaticie?

Formatiunea Y

Un Y se formeaza acolo unde placile romboidale se intalnesc creand impresia literei Y, chiar la baza fagurelui de ceara. Formarea Y-ului poate fi observat si la fagurii salbatici la baza celulelor acestora.
Exista o parte dreapta si una stanga la fiecare fagure si la fiecare fagure crescut cand sunt privite, indiferent daca aceste colonii sunt facute de om sau atarna pur si simplu de o creanga in salbaticie.

Partea dreapta si partea stanga pentru fagure si fagurele crescut privite in stupul unui apicultor sunt determinate de pozitionare in partea de sus sau in cea de jos a formatiunii Y. 

Acestea se modifica prin trasarea unei linii imaginare prin centrul stupilor domestici.
La stupii salbatici exista un fagure special asezat in mijloc si care sta agatat de o creanga. In stupii facuti de oameni, carora le spunem colonii, acest fagure nu exista, asa ca trebuie trasata o linie imaginara pe care sa o folosim la stabilirea partii depte si a partii stangi fata de centru, si pentru stabilirea pozitie de „desupra” sau de „dedesubt” fata de formatiunea Y.

Apicultorii pot observa acest lucru rasturnand un fagure salbatic. Tot la fel de simplu, acestia pot rasturna o rama facuta de om sau fagurele unei rame din stup si pot observa formatiunea respectiva.

Cand fagurii salbatici sunt doborati, nu ar trebui pozitionati in aceeasi linie cu cei obtinuti din coloniile salbatice, pentru a ajuta acum albinele domesticite stramutate in stupii facuti de oameni sa continue sa creasca si sa se extinda intr-un mod cat mai corespunzator?

Daca nu ati observat acest lucru pana acum, luati un fagure, asezati-l pe un loc drept si priviti-l cu atentie.

Apoi, luand fagurele dreptunghiular si tinandu-l cu laturile lungi in sus si in  jos si cu laturile mai scurte orientate catre lateral, observati-l cu atentie.
Exista doua modalitati de rotire a stratului sau a fagurelui (in  rama), pentru a putea observa Y-ul format la baza celulelor.

Majoritatea apicultorilor sunt invatati inca de la inceput sa roteasca o rama cu albine, de sus in jos, cu o miscare de rotire  executata pe verticala din degete si incheietura, pentru a deranja cat mai putin albinele si pentru a observa cuibul de inmultire daca prezinta boli, acarieni, daca s-au depus ouale si marimea larvelor.
Cand apicultorii rasucesc ramele in acest fel, ochii lor nu vor sesiza nici o schimbare, desi aceasta miscare permite observarea atat a partii de sus cat si a celor de baza celulelor. Crescatorii de albine sunt invatati sa execute aceasta miscare pentru a observa diferitele anomalii si fecalele larvelor in vederea stabilirii prezentei de varroa.

In continuare, cu fagurele in fata D-voastra, rasuciti-l NU PE VERTICALA, CI PE ORIZONTALA-DE LA STANGA LA DREAPTA.

Acum, cand priviti bazele celulelor cu Y, formatiunea ar trebui sa se modifice de sus in jos, la fiecare rasucire.


Explicatia „pozitionarii Housel”


In salbaticie, va fi o rama centrala care va fi construita la inceput, atunci cand albinele roiesc spre o creanga de copac. In primavara sau dupa o roire normala, primul fagure construit este unul lucrator( exceptie fiind cand roirea se produce mai spre toamna, dupa solstitiul de vara - cea mai lunga zi, cand albinele care au roit vor dori uneori sa construiasca  faguri pentru trantori sau faguri pentru miere, asigurandu-si astfel proviziile pentru iarna, si abia apoi vor trece la construirea fagurilor de lucru).

In acest moment, fagurele este construit cu Y-ul inversat si cu capul in jos in ambele parti ale fagurelui. Asa ca acum fac urmatoarea notatie “^I^” pentru a arata Y-ul inversat in ambele parti ale fagurelui. Nu exista decat un singur fagure de acest fel.

Pentru stupii care roiesc in mod normal, si care necesita larve de albine lucratoare, sunt necesare imediat celule de de inmultire, mai ales in zonele cu fluxuri scurte. Prin urmare, aceste tipuri de faguri sunt primele construite.
Acest lucru face ca un stup salbatic sa fie inceput cu un fagure special dezvoltat pentru inmultirea albinelor lucratoare, acestea fiind necesare pentru strangerea proviziilor si cresterea puietului care devine necesar odata cu disparitia albinelor care deja lucreaza.

Astfel ca fiecare fagure care este construit de o parte si de cealalta a fagurelui central are aceleasi destinatie, de crestere a puietului si de strangere a polenului si a mierii pe toata perioada de dezvoltare a stupului.

De aici , formatiunea Y ramane mai intai inversata, orientata spre centru cu “^” in jos. Aceasta constructie continua sub forma unui pervaz inclinat pe care stau larvele, permitand, pe de o parte, folosirea unui numar cat mai mare de albine lucratoare pentru strangerea nectarului necesar producerii fagurelui,iar pe de alta parte utilizarea unui numar tot mai redus de albine necesare pentru ingrijirea puietului.

Acum voi nota “^” pentru a arata Y-ul inversat orientat spre centrul fagurelui (sau jumatatea liniei imaginare trasate in coloniile facute de oameni) cu marginea(pervazul) inclinata.

Pe partea cealalta a fagurelui, Y-ul este cu fata in sus si ajuta la formarea unui acoperis inclinat, care permite albinelor sa protejeje larvele si polenul strans, imediat ce acestea au construit un fagure suficient de mare. Acum voi scrie Y pentru a arata Y-ul de pe partea dreapta a acoperisului, acesta fiind orientat catre exteriorul fagurelui.

Dupa aceasta, apicultorii raman doar cu faguri sau faguri crescuti in colonii cu “^” in jos, formatiune orientata catre centru, si faguri sau faguri crescuti in colonii care sunt cu Y-ul in sus si cu fata catre marginile cutiilor/acoperisurilor, departe de linia imaginara din centru. Am sa scriu acest lucru in felul urmator ^IY

Acum, fagurii din centrul ramelor sunt cei mai mici si sunt celule pentru albine lucratoare, si doar la periferia acestora se creeaza celule pentru trantori. Acest lucru poate fi facut in doua feluri.
Pe ambele parti ale unui fagure de lucru bine desenat puteti avea celule pentru trantori, inclusiv la baze.

Dupa ce un numar de 4 sau mai multi faguri crescuti sunt asezati de o parte si de cealalta a fagurelui central, apicultorii vor descoperi ca urmatorii faguri construiti vor prezenta o combinatie de faguri pentru trantori/faguri pentru miere. Asa ca ceea ce veti vedea in cutiile de puiet sau in caturi va arata cam asa:

YI^,YI^,YI^,YI^,YI^,^IY,^IY,^IY,^IY,^IY

Ceea ce vedeti in fagurii salbatici atarnatati, arata cam asa:

YI^,YI^,YI^,YI^,^I^,^IY,^IY,^IY,^IY

Cresterea incepe lent dar devine mai pronuntata cu cat te departezi mai mult de primul fagure cu albine lucratoare sau de linia imaginara trasata prin mijlocul fagurelui.

In fluxurile bune, mai ales in coloniile salbatice, puteti gasi faguri care contin celule chiar mai mari decat cele pentru trantori, acest lucru fiind intalnit foarte rar si cu precadere  in anii considerati exceptionali.

Amplasarea catre exterior a acestor faguri mai mari si a celor pentru trantori are rolul de a proteja fagurii cu albinele lucratoare. Animalele care ataca un cuib atarnat de creanga unui copac vor ataca fagurii mai mari de la exterior,si, dupa ce le vor consuma continutul, adesea vor pleca.Vantul puternic si ploaia vor sfasia acesti faguri, ei fiind mai firavi, cu mai putine celule cu pereti de ceara. Dar, pana la urma, datorita asezarii lor de-o parte si de cealalta a fagurilor interiori, protejeaza impotriva animalelor si a fenomenelor naturale.

Astfel, fagurii mai mici si mai puternici - cei pentru albine lucratoare - sunt protejati, ei adapostesc miere si polen si contin si cea mai mare cantitate de ceara pentru rezistenta.

Aranjamentul fagurilor in stupii domestici ar trebui sa respecte asezarea celulelor de miere/trantori fata de asezarea  celulelor pentru albinele lucratoare/celule pentru polen/celule pentru miere.

Toti fagurii puternici pentru albinele lucratoare ar trebui asezati in centru, iar apoi sa fie urmati de celule pentru trantori(nu mai mult de 10%), ca mai apoi sa fie plasati si fagurii mai slabi. Astfel, apicultorii vor avea 4 faguri puternici pentru albinele lucratoare situati chiar in centrul stupului, pe urma vor fi cate 3 faguri de-o parte si de cealalta care vor contine combinatii de faguri pentru albine lucratoare/ trantori, polen/miere si doar la marginea de tot a ramelor se vor regasi si celulele mai slabe care vor contine mierea pe care apicultorii o vor extrage si recicla prin topire.

Importanta metodei de aranajare a lui Housel in domeniul apiculturii


Asa cum am mentionat mai devreme, intrigata si recunoscand valoarea „metodei de aranajare a lui Housel”, am rearanjat aproape 35000 de rame din coloniile noastre si vom continua sa facem acest lucru cat timp vom mai lucra cu albine. Prin rearanjarea fagurilor pentru a imita aranjamentul celor din salbaticie, problemele din stupii nostri s-au imputinat si unele chiar au disparut definitiv. O mare parte din stressul albinelor se pare ca a fost inlaturat.
Eu si cu sotul meu, folosim in stupii nostri, faguri de ceara de 4,9mm, cu cuiburi de inmultire nelimitate asezate in 2-3 corpuri si cu 1-2 caturi pentru productia de miere, rezultand colonii cu o medie de 4-5 corpuri.

Nu vedem niciun impediment in utilizarea fundatiilor de 4,9 mm in combinatie cu „Metoda lui Housel”,  atata timp cat aceasta imita metoda naturala a albinelor de aranajament in stupii salbatici. In acest fel am ajuns la o metoda care se gaseste intr-o armonie biologica cu albinele salbatice, atat in ceea ce priveste marimea cat si asezarea fagurilor- totul aflat sub controlul uman in ceea ce priveste productia.

In acelasi timp, nefiind fortati sa utilizam diferite tratamente chimice, medicamente, uleiuri esentiale si  acizi pentru combaterea parazitilor, in asociere cu alte boli secundare ale albinelor si tot felul de daunatori, am reusit sa obtinem produse apicole curate pe care sa le putem vinde si sa pastram o armonie intre albine si natura in care  traim.

Probleme interne ale coloniilor care s-au imputinat sau chiar au disparut dupa utilizarea „Metodei lui Housel”, au fost:

1. Matci care nu s-au stabilit in fagurii special amenajati din cuiburile de inmultire.

De multe ori, apicultorii, ca parte a planului lor de afaceri, au asezat in cuiburile de inmultire faguri special destinati pentru ca matcile sa se stabileasca in ei si sa creasca astfel numarul de albine lucratoare, in vederea obtinerii unei cantitati mai ridicate de miere pe care ulterior sa o vanda.
Acesti faguri pot fi faguri uscati sau faguri umezi extrasi. Dar , la verificari ulterioare, care pot surveni la cateva zile sau chiar cateva saptamani, apicultorii descopera ca acesti faguri sunt nepopulati, iar fagurii din jurul lor sunt populati.  Timpul pierdut de albinele lucratoare cu producerea acestor noi faguri reprezinta pierderea de puiet care ar fi putut aparea, pentru fiecre ciclu de 21 de zile al albinelor lucratoare, prin nepopularea de catre matca a acestor faguri fabricati de catre oameni.

2. Faguri de miere excesiv bombati sau trasi in afara care gauresc sau stramba ramele din apropiere.

Nu este iesit din comun ca apicultorii sa descopere faguri de miere bombati, grosi de 2-3 inci, in celulele superioare cu fundatii noi, in timp ce cadrul imediat urmator este abia bagat in seama sau chiar ingropat in tipar.
Transportarea acasa a acestor faguri poate fi foarte dificila datorita denivelarilor care fac ca ramele sa frece intre ele si astfel mierea sa curga, creând astfel mizerie care trebuie ulterior curatata.
Urmare a observatiilor facute, am vazut ca pozitionarea ramei in celulele superioare este gresita si ca rama din apropierea fagurilor excesiv bombati era fie supra plina fie abia era utilizata, ea gasindu-se in intr-o pozitia inversa fata de  pozitia ei din fagurii salbatici.

3. Albinele refuza sa se mute in cutiile superioare sau in ramele cu faguri proaspat trasi. 

Desi acest lucru nu se intampla prea des in timpul unui flux bun, in perioadele mai sarace, albinele se arata sovaitoare in a se extinde catre cutiile superioare, sa umple fagurii goi  sau fagurii abia formati. Acest lucru intalnit in cativa stupi scade numarul de larve de albine muncitoare si de asemenea scade si proviziile de miere adunate. Indata ce ramele sunt pozitionate astfel incat Y-urile sa fie fata in fata, albinele isi continua munca si incep sa se extinda.

4. Rame de faguri ciudati sau netrasati si/sau albine care se deplaseaza spre lateral. 

Din cand in cand, apicultorii pun cate o rama de fundatie noua in cuiburile de puiet sau in celulele superioare doar pentru ca albinele sa le ignore.  Sau mai pot avea 2-3 rame  fie de fundatie noua fie  faguri nou trasati sau chiar combinatii din acestea, pe care albinele se pare ca le ignora. Prin intermediul observatiei stim ca pozitionarea Y-urilor noilor rame a fost probabil gresita, acest lucru determinand albinele sa ocoleasca aceste aranjamente care nu sunt asemenea celor din fagurii salbatici.

5. Fundatie cu asperitati sau fundatie suprapusa. 

Din cand in cand, apicultorii descopera rame de fundatii noi care au fost acoperite de sectiuni mai mici sau mai mari de faguri care au fost trasati. Am vazut faguri pentru trantori/miere mai mari suprapusi peste ramele care aveau Y-urile asezate gresit. Am vazut de asemenea faguri pentru albine lucratoare/polen suprapusi peste ramele care aveau Y-urile asezate gresit. Cand ne uitam la fagurii suprapusi, interesant de observat este faptul ca redesenand modelele, albinele incearca sa refaca aranjamentul Y-urilor.
In multe cazuri, suprapunerea se executa intocmai cu aranjamentul fundatiilor, si totusi, in alte cazuri, se pare ca albinele incearca sa inverseze aranjamentul gresit al fundatiilor. Fiecare  formatiune suprascrisa ne spune povestea albinelor care au incercat sa refaca aranjamentul Y-urilor. Acest lucru duce la mult mai multi faguri de tranzitie daca este posibila continuare acestor rame. Fagurii nostri sunt mult mai uniformi si mai mici acum, deoarece albinele sunt crescute mai uniform, asa ca noi observam in principal incercarea albinelor de a gasi orintarea corecta a Y-urilor. Faguri de tranzitie cu celule de marimi foarte diferite nu sunt chiar atat de des intalniti.

6. Sunt contruiti faguri de tranzitie care contin celule de diferite marimi.  

Asemenea fagurilor construiti peste foile de fundatie, apicultorii mai pot intalni si faguri de tranzitie in care se afla celule de duferite marimi. Aceste celule sunt construite de colonii peste fundatiile care au Y-urile aranjate gresit, si pot avea diferente de pana la 2mm-3mm intre celule.

7. Matci crescute brusc in perioade gresite ale anului, fapt care cauzeaza probleme de roire.  

Cand adauga faguri noi sau proaspat storsi ,apicultorii observa adesea in cuiburile de inmultire din stupi aparitia matcilor in perioade nepotrivite ale anului. De asemenea, apicultorii pot adauga rame ciudate de fundatie in cuiburile de inmultire pentru a fi crescute, ajungang sa aiba si cateva matci crescute impreuna cu larvele de albine lucratoare. Desi nu au schimbat nimic fata de anul trecut in cuiburile de inmultire si matca lor este  tanara si nu ar trebui sa se intample nimic, totusi, aparitia acestor noi matci se produce.  Acest lucru poate fi extrem de frustrant cand se produce in timpul sau in imediata apropiere a unui flux de miere, chiar daca repopularea cu matci a avut loc mai inainte tocmai pentru a se evita aceste inconveniente. De ce vor coloniile sa-si reinnoiasca matca mai mult de o data pe an?
In ceea ce am vazut in coloniile noastre, acest lucru se datoreaza aranjamentului gresit al ramelor. Cu fagurele pozitionat invers si prin urmare fara a fi aliniat corespunzator cu alti faguri, apicultorii pot declansa spontan schimbarea matcii din cauza neasezarii corespunzatoare a Y-urilor. Apicultorii trebuie sa tina seama si sa-si aminteasca de asezarea Y-urilor in jos pentru a crea o punte pentru larve pe care albinele sa o foloseasca la constructia rapida care urmeaza roirii. Pe cealalta parte a fagurelui sau a fundatiei, Y-urile trebuie sa fie cu fata in sus pentru a proteja larvele si proviziile de soare, ploaie, etc.  Insa, acoperisul inclinat alcatuit din formatiunile Y orientate in sus au un alt rol in colonie. Deoarece se gasesc doar in partea unde formatiunile Y sunt orientate cu fata in sus si ajuta la formarea acestui acoperis inclinat, albinele lucratoare construiesc celule pentru matci , orientate in jos, care folosesc la innoirea matcilor.
Asa ca, apicultorii care nu aseaza corect fundatiile sau fagurii desenati pot declansa roiri spontane in coloniile lor. Cu stupii deja stresati de boli, daunatori(gandaci), pradatori (acarieni,paduchi), si tratamentele aplicate pentru combaterea acestora, aranjamentul gresit poate duce rapid la probleme diverse, una dintre acestea fiind si inlocuirea spontana a matcii.
A cui este vina?? A albinelor sau a apicultorilor care nu urmeaza sfaturile de aranajre corecta date de Housel pentru a imita aranjamentul fagurilor salbatici?
Si, ca o ultima constatare, coloniile care au fost aranjate dupa metoda lui Housel, au devenit dintr-odata mult mai blande.

sursa: http://www.resistantbees.com/index.html


Niciun comentariu: